Изпълнителният директор на „Гугъл” и съосновател на компанията Ерик Шмид обяви въвеждането на нова технология, която ще позволи да се блокират голям брой търсения за детска порнография, пише британският „Дейли мейл", цитиран от БТА.

Според Шмид благодарение на новата технология детската порнография ще бъде премахната от резултатите на над 100 000 запитвания за търсене. Ограниченията ще се приложат първо в англоезичните страни, но до 6 месеца ще обхванат останалите части от света и 158 други езика.

Съобщението беше направено точно преди срещата на високо равнище за сигурността на интернет, която ще се проведе в понеделник в офисите на британския премиер Дейвид Камерън на „Даунинг стрийт”. Освен „Гугъл”, в нея ще участват представители на „Майкрософт” и други интернет фирми.

През юли Камерън поиска по-ефикасни търсачки, които да пречат на достъпа до нелегални снимки. Според Ерик Шмид „няма съмнение, че обществото никога няма да успее да премахне напълно подобни перверзии, но трябва да направим всичко, което можем, за да защитим децата от злото".

През последните три месеца над 200 служители на Гугъл са работили по разработването на нова технология за овладяване на проблема. Търсачката на компанията е била настроена прецизно, за да се попречи на откриването на връзки, показващи сексуална злоупотреба с деца.

„Никой алгоритъм не е перфектен и „Гугъл” не може да попречи на педофилите да добавят нови снимки в мрежата, но промените позволяват да се пречистят резултатите на над 100 000 комбинации от ключови думи, които могат потенциално да са свързани със сексуалната злоупотреба с деца”, отбеляза Шмид.

При над 13 000 търсения начело на резултатите вече излизат предупреждения на „Гугъл”. Те ясно казват, че злоупотребата с деца е незаконна и предоставят съвети и адреси за получаване на помощ, добави шефът на „Гугъл”.