62% от хората по света се определят като религиозни, 25% се определят като нерелигиозни, 9% избират опцията атеист, а останалите не могат да отговорят.Това показва изследване на „Галъп интернешънъл“, проведено сред повече от 66 хил. в 68 страни по целия свят.

Има видима взаимна връзка между религиозността и вярванията от една страна и социалнодемографските характеристики, като възраст, доход и образователно ниво. Като цяло, колкото по-високи са доходът и образованието, религиозността е по-малка.

В кои държави хората са най-религиозни

При хората с по-високи доходи религиозните са 50%, докато при хората с по-ниски доходи делът на религиозните достига до 66%. Тенденцията е същата и при образованието. 49% са религиозните сред високообразованите, а сред хората с ниско образование – 83%.

Най-религиозните страни са Тайланд (98% определящи се като религиозни) и Нигерия (97%), следвани от Косово, Индия, Папуа Нова Гвинея и Кот д‘Ивоар (всички с по 94%).

Китай е най-малко религиозната страна – 23% се определят като нерелигиозни, а 7 от 10 души там се определят като убедени атеисти. Само 9% в Китай се определят като религиозни. Други малко религиозни страни са Швеция, Чехия и Обединеното кралство. 

Различните вярвания

74% от глобалното население вярва, че съществува душа, а 71% вярват, че има бог. 56% вярват, че има рай, 54% - живот след смъртта, 49% вярват, че има ад. Заявяването на определени вярвания е по-разпространено сред младите хора. И тук колкото по-високо е образованието и дохода, толкова по-малка е вярата в различни духовни аспекти.

По отношение на различните духовни вярвания (рай, ад, душа, бог и т.н. ) водят Бангладеш, Гана, Индонезия, Пакистан и Папуа Нова Гвинея.

И тук Китай е най-малко вярващата страна, следвана от Чехия, Япония, Белгия, Швеция и Дания.

Българите са най-малко религиозни на Балканите

У нас 51% се определят като религиозни хора, 36% - като нерелигиозни, 3% са атеисти, а останалите не могат да отговорят.

Това поставя България в средата на класацията по декларирана религиозност - под средните нива в глобален мащаб, но далеч от крайно ниските нива, които се наблюдават в редица други страни от Западния свят, например.

Снимка: Ладислав Цветков

В България 58% вярват в Бог, 29% - че има живот след смъртта, 60% - че човек има душа, 23% - в ада и 25% - в рая. И тук България е под средните нива за света.  

”Българите декларират най-ниска степен на религиозност в сравнение с останалите Балкански страни. Същевременно обаче в сравнение с основни западноевропейски държави като Белгия, Австрия, Германия, Франция заявената религиозност у нас е по-висока, с изключение на Италия. По показателя „религиозност“ в глобален мащаб ние сме в златната среда“, коментира Кънчо Стойчев, президент на „Галъп” за България.