Кого слуша в действителност Доналд Тръмп? Откакто магнатът на недвижими имоти нахлу с гръм и трясък на политическата арена, неговите деца Ерик, Доналд младши и Иванка са навсякъде. Твърде затвореният семеен клан на Тръмп обаче включва и неговият зет, Джаред Кушнър, чието влияние се засилва, въпреки че той бяга от светлините на прожекторите, пише Катрин Триомф от Франс прес, цитирана от БТА. 

"Хванат" е само за няколко секунди на кадри, заснети отдалеч на първата среща между Доналд Тръмп и Барак Обама в Белия дом. Те обаче са повече от показателни за мястото, което си е извоювал много телегеничният Джаред, на 35 години, съпруг на Иванка и предприемач в сектора на недвижимите имоти подобно на своя тъст: на кадрите Джаред върви в градините на Белия дом редом до Денис Макдъно, началника на кабинета на Обама.

Снимка: БГНЕС

Кушнър не заема никакъв официален пост, освен че фигурира, заедно с три от децата на Тръмп, в екипа му по предаване на властта, който подготвя идването на новия президент във Вашингтон.

Именно той обаче, ако се вярва на американски медии, е работил зад кулисите, за да отдалечи Тръмп от един от близките му съветници, републиканския губернатор на щата Ню Джърси Крис Кристи, и двама души от неговия кръг.

Всичко това защото Кристи, който дълго време бе генерален прокурор на Ню Джърси, е изпратил в затвора бащата на Джаред - който дълго време е имал силно влияние в щата и е бил голям дарител за предизборните кампании на демократите - за данъчна измама и подкупване на свидетели. Слизане в ада, което е оставило отпечатък върху младия мъж, по онова време току-що дипломирал се от Харвард и записал магистратура по бизнес администрация в Нюйоркския университет според списание "Нюйоркър".

Нов Распутин?

Дали Кушнър ще е нов "Распутин" - по примера на сивия кардинал на руския цар Николай Втори, както предполага светското издание "Ванити феър"?

Според Жан Заино, преподавател по политология в Айона колидж в Ню Йорк, във всеки случай е успял чрез своята лоялност и "работейки здраво по време на кампанията" да спечели доверието на своя тъст, въпреки че остава до голяма степен човек в сянка.

Противно на съпругата си Иванка, "той не говори никога публично, не го виждаме в социалните мрежи. Човек остава с впечатлението, че се чувства много по-добре когато работи зад кулисите", казва Заино.

Твърди се, че Кушнър е написал някои ключови речи на кандидат-президента Доналд Тръмп; пак той го бил убедил да се раздели с първия директор на кампанията Кори Левандовски през юни 2016 г.   

Снимка: Reuters

Според разследване на списание "Бизнес уийк" Джаред Кушнър, който купи преди 10 години по онова време много елитарното списание "Ню Йорк обзървър", е изиграл също така ключова роля за популяризирането на кампанията на Тръмп в социалните мрежи, което й е позволило да компенсира враждебността на големите медии.

След като спаси "Ню Йорк обзървър" от финансовите затруднения, като вкара изданието в дигиталната ера, той наел тексаски специалист по интернет маркетинга на име Брад Парскейл, който, заедно със своя екип, успя не само да мобилизира привържениците на Тръмп, но и да откаже потенциални избиратели на Хилари Клинтън.

Кушнър освен това трансформира заедно с Доналд Тръмп проспериращата семейна компания в сектора на недвижимите имоти, инвестирайки в Манхатън.

Телевизионен проект

Неговата лоялност към Тръмп е още по-забележителна предвид факта, че той произхожда от ортодоксално еврейско семейство, близко до демократите.

През юли туит с антисемитски оттенък, показващ Хилари Клинтън изобразена на банкнота с шестоъгълна звезда и разпространен от неонацистки сайтове, обезпокои еврейската общност.
Някои от приятелите на Кушнър започнаха да се питат тогава дали той - човекът, който винаги е живял според еврейската традиция и е прекратил първата си връзка с Иванка, защото не е еврейка (впоследствие тя приема юдаизма) - няма да скъса с кампанията на Тръмп. 

Джаред обаче излезе в защита на своя тъст и публикува в "Ню Йорк обзървър" редакционна статия, споменаваща за спасяването на неговото семейство по време на Холокоста, за да увери, че Доналд Тръмп не е "нито антисемит, нито расист".

Какво ще прави Кушнър със своето светкавично издигане в политическия свят? От самото си номиниране за кандидат-президент на републиканците през юли, Тръмп подчертава, че Джаред обича "политиката повече от недвижимите имоти". 

Новоизбраният президент е поискал според американски медии зет му да може да присъства на всекидневните брифинги за сигурността, които вече получава - нещо, което Тръмп отрече.
Джаред би могъл да се изкуши да остави своя отпечатък в медийния сектор. Сприятелил се с австралийския магнат Рупърт Мърдок, след като придоби "Ню Йорк обзървър", той лансираше преди изборите идеята да създаде телевизия. Която би се превърнала в "държавна телевизия", написа с ирония вестник "Вашингтон пост".