Два труса са регистрирани през последното денонощие в Турция. Първото земетресение е било с магнитуд 4,7 през нощта в 01:06 ч. в централна Турция, а сутринта на 18 април в 8:45 ч. в югоизточния турски окръг Кахраманмараш се усеща втори трус със сила 3,9. Това показват данни от Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

Епицентърът на първия трус се намира на 46 км южно от град Токат в Черноморския регион на Турция с население около 110 хиляди души. Огнището е на дълбочина 10 км.

Трусът е предизвикал силна паника в страната. Хората са прекарали нощта навън.

Според окръжния управител на града - Нуман Хатипоглу, до момента няма данни за пострадали или нанесени материални щети. Той каза още, че днешният ден е обявен за неучебен в училища в 3 общини в Токат, предаде БТА.

Междувременно тази сутрин в 8:45 ч. в югоизточния турски окръг Кахраманмараш е регистрирано още едно земетресение със сила 3,9. Епицентърът му е бил в град Гьоксун, а дълбочината - 11,35 км, съобщават от турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

В окръг Кахраманмараш бяха епицентрите на унищожителните земетресения от 6 февруари миналата година, при които загинаха над 53 хиляди души.