Земетресение с магнитуд 4,8 е било регистрирано тази сутрин в окръг Хатай, Южна Турция, съобщават от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), цитирани от турските медии.

Трусът е станал в 5:32 ч. местно време и е бил усетен и в околните райони. 

Земетресението, което е с епицентър в района на град Къръкхан, е предизвикало паника сред населението на Хатай, както и на близките окръзи Адана, Газиантеп и Османийе, предава БТА.

По първоначални сведения няма негативни последици от труса.

Огнището е било на дълбочина 8,28 км. 

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая заяви, че екипите на всички ресорни институции и АФАД, са на терен и извършват обследване, а властите следят изкъсо развоя на ситуацията.

Сеизмолози предполагат, че става дума за вторичен трус, част от продължаващата сеизмична активност, наблюдавана в региона след разрушителните земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 в Южна Турция през февруари. Според проф. Шукрю Ерсой е възможно и това земетресение от 4,8 степен да бъде последвано от по-леки трусове до 4 степен.

Хатай бе сред най-тежко засегнатите турски окръзи при двете земетресения на 6 февруари с епицентър в турския окръг Кахраманмараш. Над 50 000 души загинаха в Турция при тези трусове, а тежко пострада и съседна Сирия.