Земетресение от 5,1 по Рихтер беше регистрирано в района на Истанбул. Трусът е бил усетен силно в много райони на града, главно по крайбрежието на Мраморно море, а също и в градовете Бурса, Коджаели и Ялова, съобщи БТА.

Снимка: Daily Sabah

Няма данни за пострадали хора и разрушения в града, посочи валията в Истанбул Давут Гюл.

Земетресението е станало в 10:42 ч. (9:52 ч. българско време). Eпицентърът е бил в залива Гемлик в Мраморно море, който се намира на около 60 км южно от града, а огнището е било на дълбочина от 9 км, съобщиха от обсерваторията Кандилли в Истанбул.

Турски телевизионни канали съобщиха, че земетресението е предизвикало уплаха сред населението в редица райони на Истанбул, главно на азиатския бряг.

Репортерите на агенция Франс прес усетиха как стените се разклащат както в азиатската, така и в европейската част на града.

През 1999 г. земетресение с магнитуд 7,6 по Рихтер с епицентър в източните покрайнини на Истанбул уби повече от 17 000 души. През февруари тази година два мощни труса отнеха живота на повече от 50 000 души в Югоизточна Турция, като повредиха и разрушиха десетки хиляди сгради в няколко града.

Вижте как да действаме при земетресения тук: