Две жени загинаха при земетресение от 4 по скалата на Рихтер на южния италиански остров Иския, предаде ДПА, като се позова на местни медии.

Трусът стана малко преди 21 ч. местно време (22 ч. наше време) в понеделник. Епицентърът му е бил край Иския, на дълбочина 10 км.

И двете жертви са загинали в района на град Касамикола. Първата е ударена от срутила се мазилка на църква, а тялото на втората беше намерено от спасители в останките на къща.

До обяд екипите успяха да извадят три братчета, които бяха блокирани в срутила се къща. Родителите им също са добре.

Вижте кадри, разпространени от италианските власти, на спасяването на най-малкото братче:

Пострадали са най-малко 25 души.

Властите се опасяват, че много хора са останали затрупани под руини, тъй като множество жилищни сгради са разрушени. Паднала е и църквата на града. Болницата е евакуирана поради срутвания на част от сградата. Трусът е причинил и токов удар.

От континента с хеликоптери и фериботи пристигнаха още спасители.

По информация на посолството в Рим към 11 ч. наше време няма данни за пострадали български граждани.

Ако искате да получите актуална информация или да подадете сигнал за ваши близки и познати, можете да го направите на дежурните телефони на посолството в Рим: +39 06 322 4640 и +39 06 322 4643.

Вижте кадри на разрушенията от въздуха:

Италианските власти осигуряват транспорт за туристите, желаещи да напуснат острова.

Иския и съседният остров Капри са популярни туристически дестинации, известни с минералните си извори. ДПА отбелязва, че германският канцлер Ангела Меркел обикновено прекарва великденската си ваканция в Иския.

АП припомня, че през 1883 г. в град Касамикола е станало земетресение, което е отнело живота на повече от 2000 души.

Използвани са материали на БТА