Олександър Усик написа история в световната боксова история, след като победи с минимална разлика Тайсън Фюри.

Двамата шампиони бяха непобедени на професионалния ринг.

Усик сега е първият абсолютен световен шампион в тежка категория от 25 години насам. Той е носител на титлите на WBA, WBO, WBC, IBF. Той е и новият линеен шампион.

„Благодаря на хората около мен. Благодаря на семейството ми. Благодаря на страната ми. Слава на Украйна“, каза абсолютният шампион.

Минути след края на мача украинският президент Володимир Зеленски поздрави Усик:

„Украинците удариха здраво! И в крайна сметка всички наши противници ще бъдат победени. Александър Усик е абсолютен световен шампион! Тежката битка доказа, че украинската издръжливост и сила раждат украинската победа. Честито, шампионе“, написа Зеленски в „Телеграм“.

Усик победи Фюри
Снимка: Reuters

Безкрайно щастлив беше и Владимир Кличко, който се качи при коментаторите. Победата на Усик е отмъщение за неговата загуба от Фюри.

„В деветия рунд Олександър вдигна оборотите от 0 до 100. Изненадан съм, че Фюри се изправи. Изключително се гордея с Усик“, каза бившият световен шампион.

Усик победи Фюри
Снимка: Reuters

Още началото на двубоя беше изпълнено със символизъм. Усик излезе на ринга с традиционно облекло и под звука на химн, написан за него от „Браття“. Фюри излезе на песента Holding on for a hero. Прозвучаха и националните химни на Украйна и Великобритания.

След битката Фюри не се съгласи с оценката на съдиите. Според него решението им е било повлияно от войната в Украйна.

„Готов съм за реванш“, отвърна Усик.

Усик победи Фюри
Снимка: Reuters

Мачът можеше да бъде спрян още в 9-ия рунд, след като Усик нанесе серия удари над Фюри, който едва се държеше на краката си. Съдията отсъди нокдаун, а звънецът спаси британеца, който едва стигна до ъгъла си.

Въпреки това Фюри показа много сила, както и при много други случаи в кариерата си, когато е бил в трудна ситуация, успявайки да се съвземе и да довърши мача. По всяка вероятност двамата ще имат реванш.

Всички подробности за битката между двамата, която ще остане в историята, вижте на btvsport.bg.