Участниците в срещата на върха между Украйна и Европейски съюз се договориха да започнат стратегически енергиен диалог. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски след церемонията по подписването на документите след срещата на върха, инфомира TACC.

„По време на срещата се договорихме да започнем стратегически енергиен диалог на високо равнище между Украйна и ЕС. Необходимо е да се разработи съвместна дългосрочна визия за енергийната сигурност на Европа“, подчерта Зеленски.

Украйна иска да запази транзита на руски газ към Европа през своята територия, за да не понесе финансови загуби, допълни президентът.

„Във всеки случай за нас е много важно да запазим транзита на газ, който минава през нашата територия, защото никой не иска да загуби два милиарда долара (сумата, която Украйна получава от Русия за транзит на природен газ), следователно, ние се обръщаме в различни посоки поради тази несигурност“, обясни Зеленски.

Украйна и ЕС подписаха и споразумение за общо авиационно пространство, за присъединяването на Украйна към програмата за изследвания и иновации Horizon Europe, както и за участието на страната в програмата Creative Europe през 2021 – 2027 г. 

Киев се надява при следващата среща на върха да бъде подписано споразумение за така наречения „промишлен безвизов режим“ - Споразумение за оценка на съответствието и приемливостта на промишлената продукция (ACAA) с Европейския съюз.

„Сигурен съм, че има движение по много важния за Украйна „промишлен безвизов режим. Ще се постараем то да бъде подписано още на следващата среща на високо равнище Украйна-ЕС“, каза президентът Владимир Зеленски.