Повече от 300 дни след руската инвазия на наша територия украинските семейства са обединени както никога досега – в тяхната смелост, в тяхната твърдост, в тяхното взаимно уважение и в тяхната взаимопомощ. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в посланието към сънародниците си по случай православната Коледа (7-и януари).

„Това е празник на хармонията и семейното единство. Русия не може да ни разедини“, каза Зеленски във видео, публикувано късно вечерта в петък. Той отново изрази и благодарността си към Запада за оказаната военна помощ. „Украйна вече разполага с добра противовъздушна отбрана и бронирани превозни средства, както и повече оръдия и ракети“, каза още той.

На този фон от Москва се оплакаха, че противовъздушната отбрана е отбила поредна украинска атака с дрон срещу Крим, който беше анексиран през 2014 г. Безпилотният летящ обект е бил свален рано в събота сутринта близо до Севастопол. За това съобщи губернаторът на града Михаил Росвожаев в канала си в Telegram.

Руският президент Владимир Путин обяви 36-часово прекратяване на огъня по повод православната Коледа, но боевете продължиха. Украйна отхвърли временното примирие с аргумента, че това е „лицемерна маневра от страна на Русия“. Последната атака срещу бедстващата държава е била в петък и е продължила около два часа. Според съобщение в световните медии става дума за атака на няколко руски самолета, които са излетели от Беларус.