Хората (б.р в Буча) са били застрелвани на улицата, в домовете си, хвърляни в кладенци и смазвани от танкове насред пътя само за удоволствие на руските войници. Това заяви във видеоконферетна връзка пред Съвета за сигурност на ООН украинският президент Зеленски.

Поводът за извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН са убийствата на цивилни граждани в Буча.

Според Зеленски няма нито едно престъпление в Буча, което те (б.р. руските войски) да не са извършили.

Той добави, че действията на руснаците много приличат на тези на терористичната групировка "Ислямска държава" и че пропагандата на президента Путин се стреми да изнася собствената си омраза в други страни извън Украйна.

“Къде е сигурността, която Съветът за сигурност трябва да осигури? Къде е мирът? Къде са тези гаранции, които ООН трябва да гарантира?“, пита Зеленски.

Той казва, че светът тепърва трябва да види какви допълнителни военни престъпления може да са извършили руските военни в други части на Украйна, освен предполагаемите убийства в Буча.

"Географията може да е различна, но жестокостта е една и съща, престъпленията са едни и същи и отговорността трябва да е неизбежна", добави украинския президент.

Зеленски настоява Русия да понесе отговорност, като заявява, че тя трябва да бъде изправена пред международен трибунал, подобен на този в Нюрнберг след Втората световна война.

Масовото убийство в Буча е само един от многото примери за това, което Русия прави през последните 41 дни, добави той.

Според Русия има явни непоследователности в информацията на Запада относно жертвите в Буча. Отхвърляйки обвиненията, посланикът на Москва в ООН заяви, че телата не са били там, когато руските части са се изтеглили от града.

"Ние дойдохме в Украйна не да завладяваме земи, а да донесем отдавна чакания мир в напоената с кръв земя на Донбас. Трябва да изрежем злокачествения нацистки тумор, който поглъща Украйна и след време ще започне да поглъща и Русия", заяви Василий Небезня.

Кремъл по-рано определи западните твърдения като "чудовищна фалшификация", а Зеленски поиска на Русия да ѝ бъде отнето правото да налага вето в Съвета за сигурност на ООН.