Володимир Зеленски призова западните съюзници по-бързо да доставят танкове и средства за противовъздушна отбрана на Украйна, за да се отнеме на Русия възможността да извършва нападения, предадоха световните агенции. 

Той отправи този призив пред участниците в Световния икономически форум в Давос. В речта си, която произнесе по видеоконферентна връзка, украинският президент обвини Москва в износ на терор.

„Тиранията напредва по-бързо от демокрациите. Мобилизацията на света трябва да е по-бърза от следващата военна мобилизация на нашия общ враг. Затова доставката на западни танкове трябва да изпревари следващата инвазия на руските танкове, а доставката на системи за противовъздушна отбрана трябва да изпревари следващата ракетна атака на Русия“, каза Зеленски.

„Русия има нужда от по-малко от една секунда, за да започне войната. Светът имаше нужда от дни, за да реагира с първите санкции,“ допълни той. 

В отговор на въпрос към него по време на форума в Давос Зеленски каза, че не е притеснен за сигурността си след хеликоптерната катастрофа, при която по-рано днес загинаха украинският вътрешен министър, зам.-министърът и още хора, сред които деца.