В Украйна сега се води битка за бъдещето на Европа, заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение към депутатите в чешкия парламент, предаде УНИАН.

„Руските танкове, които щурмуват градовете в украински Донбас, опитвайки се да настъпят към Харков, Николаев и Запорожие, трябва да бъдат спрени и изгорени или да бъдат прогонени от територията на независима Украйна. За да може те никога повече да не могат да влязат нито в Прага, нито в Острава, Бърно, Пилзен, Карлови Вари или в който и да е друг град на нашия континент“, заяви Зеленски. 

Той изрази благодарност на Чехия за щедрата подкрепа в тази борба и отбеляза, че Прага е предоставила на Украйна много сериозна военна помощ. 

"Ние сме с вас, бъдете с нас", заяви Зеленски пред чешките депутати, цитирайки призив, отправен от говорител от чехословашкото радио през 1968 г., когато съветските окупатори се опитваха да прекъснат излъчванията му, допълва Франс прес. "Днес, когато украинският народ се бори за своята свобода срещу жестоката инвазия на Русия, ние използваме тези думи, за да се обърнем към всички народи на Европа и към демократичния свят", допълни той.

"Украйна трябва да получи всичко, което е необходимо, за да постигне победа", каза Зеленски.

Освен това украинският президент призова лидерите на страните членки на Европейския съюз да ускорят процеса на предоставяне на Украйна на статут на кандидат за членство, предадоха световните агенции. 

От Кишинев пък Еманюел Макрон се ангажира със скорошно решение по искането на Украйна, Грузия и Молдова да получат статут на кандидати за членство в Евросъюза.

Украинските власти пък обявиха, че са предотвратили терористичен акт срещу ръководството на страната. А ООН алармира, че хилядите цивилни, блокирани в обкръжения град Северодонецк, са на ръба да останат без питейна вода.

Пореден пакет от 1 милиард долара военна помощ за Украйна обяви от Брюксел американският министър на отбраната.