Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че страната му е готова за преговори с Русия, но отхвърли предложението те да се проведат в Беларус, наричайки я „плацдарм за инвазия“, пише „Индипендънт“.

Той е направил изявление в социалните мрежи, в което е предложил Варшава, Братислава, Будапеща, Истанбул, Баку да се превърнат в място на преговори между Украйна и Русия, предаде ТАСС.

 "Това е единственият начин преговорите да бъдат честни и наистина да сложат край на войната", смята украинският президент", заяви Зеленски, като добави, че разговорите могат да се проведат само в страна, "от която не летят ракети".

Изказването на Зеленски идват малко след като Кремъл заяви, че неговите лидери са достигнали до Беларус за мирни преговори. Руската делегация включва служители от министерствата на външните работи и на отбраната, както и от кабинета на президента Владимир Путин, съобщи информационната агенция "Интерфакс".

Съветник на украинския президент заяви, че Украйна иска само "реални преговори" с Русия относно военната си офанзива, без ултиматуми. Той добави, че ходът на Москва към Беларус е пропаганда.