Украинският президент Володомир Зеленски заяви днес пред лидерите на Г-7, че Владимир Путин все още притежава средства за ескалация на войната и поиска помощ за създаването на въздушен щит срещу руските удари, които страната понася вече втори ден, предаде Франс прес.

Зеленски поиска подкрепа за развиване на въздушните способности на страната и сдържане на Русия.

"Когато Украйна получи достатъчно количество модерни и ефикасни системи за противовъздушна отбрана, ключовият елемент на руския терор - ракетните удари - ще изгуби влиянието си", посочи украинският президент, цитиран от Ройтерс.

Той благодари на германския канцлер Олаф Шолц за бързата доставка на зенитно-ракетните комплекси ИРИС-Т и на американския президент Джо Байдън за обещаните от него противовъздушни системи. Зеленски изказа надежда, че те ще бъдат със среден и дълъг обсег.

Той призова страните от Г-7 да подкрепят и таван на цените на руските газ и петрол с цел "нулева печалба за терористичната държава".

"Руският лидер, който е на края на царуването си, все още притежава средства за ескалация", заяви Зеленски на виртуалната среща на страните от Г-7 според английския превод на речта му, разпространен от украинското президентство.