Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети наскоро освободения град Изюм, поздрави украинските войници и им благодари за усилията за отвоюване на района от руските сили, предаде „Асошиейтед прес“.

Знамето на Украйна беше издигнато пред изгорената сграда на общината в опустошения от войната Изюм. Градът беше напуснат от руските сили миналата седмица, след като украинската армия извърши контранастъпление, при което отвоюва значителни територии в Харковска област, пише още информационната агенция.

Зеленски в Изюм
Снимка: Ройтерс

"Гледката е доста потресаваща, но не е потресаваща за мен, защото започнахме да виждаме същите картини като в Буча, в първите освободени от окупацията територии…същите разрушени сгради, убити хора", заяви Зеленски.

В разрушения до голяма степен град се виждаха жилищни сгради, почернели от огън и надупчени от артилерийски снаряди. Цялата вътрешна част на една сграда беше пропаднала, имаше зееща дупка и купища развалини, отбелязва информационната агенция.

Зеленски в Изюм
Снимка: Ройтерс

В редовното си обръщение към нацияъта снощи Зеленски каза, че украинските сили вече са освободили около 8000 квадратни километра в североизточната Харковска област, предаде „Ройтерс“.