Украинският президент Володимир Зеленски поиска всички членове на финасовата комисия в Радата (украинският парламент – б.р.) да преминат детектор на лъжата във връзка с подозрение за участието им в корупционен скандал, съобщи ТАСС.

Има съмнение, че депутати са взимали подкупи от по 30 хиляди долара всеки, за да гласуват против антикорупционни закони.

Вчера украинската спецпрокуратура заведе дело по случай с 11 депутати от Радата от партията на президента „Слуги на народа”, замесени в корупционен скандал. Има информации, че са взимали големи суми пари, за да гласуват против законопроект за ликвидиране на корупционни схеми при оценка на недвижимост.

Ако се докаже вината им, те могат да получат от 8 до 12 години лишаване от права да заемат определена длъжност, както и да им се конфискува имуществото.

Володимир Зеленски написа във "Фейсбук", че иска всички депутати от финансовата комисия да преминат тест на полиграф и ако се докаже и малка вероятност да са взимали подкуп, с тях да се заемат антикорупционните органи.

Част от членовете се съгласиха да премината през детектор на лъжата.