Украинският президент Володимир Зеленски призова днес НАТО да ускори присъединяването на държавата му към организацията, за да бъде изпратен сигнал към Русия, която веднага протестира, на фона на нарастващо напрежение около войната в източните райони на страната, предаде „Франс прес“.

НАТО е единственият път към край на войната в Донбас, територия в източната част на Украйна, обхваната от конфликт с проруските сепаратисти, написа президентът Зеленски в „Туитър“. Постът му беше послание до генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг, след телефонен разговор между двамата.

Планът за действие за присъединяване на Украйна ще е истински сигнал към Русия, добави Зеленски.

Няколко минути по-късно Кремъл заяви, че влизане на Киев в алианса ще влоши конфликта между проруските сепаратисти и украинските сили.

„Силно се съмняваме, че това ще помогне на Украйна да реши вътрешния си проблем. От наша гледна точка това още повече ще влоши ситуацията“, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Когато се говори за влизане в НАТО, по никакъв начин не трябва да се изключва мнението на хората. И ако попитате няколкото милиона жители на самопровъзгласилите се републики, ще разберете, че такова членство в НАТО е дълбоко неприемливо за тези хора“, подчерта прессекретарят на руския президент, цитиран от ТАСС.

Говорителят на президента Владимир Путин каза, че засега „не се наблюдава намерение на Киев да се успокои и да се отдръпне от войнствените теми“.

Русия многократно е осъждала разширяването на НАТО на изток като заплаха за сигурността й.

Призивът на Зеленски беше отправен на фона на засилено руско-украинско напрежение, като Киев обвинява Москва в струпване на войски и техника по северните и източните граници на Украйна, както и на полуостров Крим, който беше анексиран от Русия, отбелязва АФП.

Размяната на словесни заплахи и увеличаването на въоръжените сблъсъци с проруските сепаратисти в Донбас пораждат опасения за ескалация на конфликта, започнал през 2014 г.

В разговора си с президента Зеленски Столтенберг е изразил дълбока загриженост от военната дейност на Русия в и около Украйна.