Руският президент Владимир Путин може да бъде поканен на следващата "мирна среща" за Украйна, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски пред Bloomberg.

Според него обаче е малко вероятно Путин да присъства на събитието, тъй като е "твърде уплашен", за да седне на масата за преговори.

Заради това Зеленски смята, че мирен диалог с Русия няма да започне в близко бъдеще, а за да може конфликтът да приключи „справедливо за Украйна и за целия свят", са необходими съвместни действия на САЩ и Китай, които могат да посредничат за прекратяване на войната.

Първата "среща на върха за мир" се проведе в Швейцария в средата на юни. В заключителната декларация на "мирната среща" в Швейцария, която беше подписана от повече от 80 държави, бяха застъпени ядрената сигурност, обмен на всички военнопленници и свободно корабоплаване.

Русия не беше поканена на конференцията, защото според Зеленски може да се опита да я провали. От своя страна Владимир Путин нарече срещата в Швейцария трик.

Той настоя Киев да изтегли войските си от неокупираните от руската армия територии на Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска област, да се откаже от присъединяването към НАТО и да потвърди безядрения статут на страната. Западът пък трябва да отмени всички санкции срещу Русия,.

Според Зеленски това е ултиматум, като той е готов да започне мирни преговори, ако Русия изтегли войските си от окупираната украинска територия.  

По думите му украинските сили са по-добре позиционирани с хора, отколкото бяха преди месеци, и новото контранастъпление е въпрос на въоръжаване на нейните бригади. Добави, че 14 бригади не са оборудвани за бой на фона на закъсненията в доставките на оръжия от САЩ и европейските съюзници. Това би възлизало на между 28 000 и 35 000 войници.

"Това е най-голямата трагедия в тази война, че между решението и реалния факт имаме наистина дълго, дълго, дълго чакане", каза той.

Призова Тръмп да разкрие плана си за войната

Володимир Зеленски също така призова Доналд Тръмп да разкрие плана си за прекратяване на войната на Русия срещу Украйна, за да може Киев да се подготви за всички рискове, които този план може да породи.

Бившият президент на САЩ обеща да сложи край на пълномащабната война на Русия срещу Украйна в рамките на 24 часа, ако бъде избран, но не е уточнил публично как планира да го направи. Смята се, че един от плановете включва отстъпване на територия на Русия.

"Ако Тръмп знае как да завърши тази война, трябва да ни каже още днес. Ако има рискове за украинската независимост, ако загубим държавността си - искаме да сме готови за това, искаме да знаем... Искаме да разберем дали през ноември ще имаме мощната подкрепа на САЩ, или ще бъдем съвсем сами", добави той.

Зеленски също така заяви, че е "потенциално готов" да се срещне с Тръмп, за да изслуша предложенията на неговия екип.

По информация на "Политико", цитирана от БГНЕС, Тръмп обмисля възможността да сключи сделка с Русия, за да блокира бъдещото присъединяване към НАТО на някои държави, а именно Украйна и Грузия.

Източници заявиха преди изданието, че Тръмп "би бил отворен за нещо, което да блокира разширяването на НАТО и да не се връща към границите от 1991 г. за Украйна".