Много европейски страни затягат още мерките за неваксинираните. След оспорвани денонощни дебати в двете камари на парламента Франция прие закон за превръщането на зеления сертификат във ваксинационен.

Разликата е в това, че отрицателен тест за коронавирус вече не е достатъчен за достъп до обществени места във Франция. Тестът даваше възможност за зелен сертификат. За ваксинационен сертификат обаче се приемат само доказателства за пълна ваксинация с 3 дози или пък с 2 дози плюс преболедуване. Влиза в сила вероятно от 20 януари и важи за всички лица над 16 години.

Неваксинираните няма да имат достъп до заведения, културни и обществени събития, дори до железопътен и въздушен транспорт на територията на Франция. Глобата за използване на чужд сертификат е 1000 евро, а за фалшив – 5000 евро.

В момента пикът в болниците във Франция е преминат. До март вече няма да се говори за натиск там заради „Омикрон“, твърдят експерти.

„Ситуацията можеше да е далеч по-сериозна, ако от началото на януари обществото не беше направило усилие да ограничи контактите и така да избегне санитарната катастрофа, която се очертаваше“, каза Арно Фонтане, епидемиолог от Институт Пастьор.

В Австрия още от декември неваксинираните имат достъп само до аптеки и хранителни магазини. Властите представиха проектозакон за задължителна ваксинация от февруари. Текстовете предвиждат глоби от 600 евро до 3600 евро, които през февруари все още няма да бъдат налагани. 

„След преходния период, който ще приключи в средата на март, ваксинирането ще бъде сериозно контролирано“, заяви Карл Нехамер- канцлер на Австрия.

В Гърция от днес започнаха проверки и налагането на глоби за хората над 60 години, които не са се ваксинирали. Това са само 10% от тях. Този месец глобата е 50 евро, но от февруари се покачва на 100.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!