"Зелената книга" на режисьора Питър Фарели спечели наградата за най-добър филм на американската Гилдия на продуцентите, набирайки позиции в надпреварата за наградите "Оскар", предадоха световните агенции.

Снимка: Reuters

Професионалната организация изненадващо според някои наблюдатели предпочете продукцията за зародилото се приятелство между чернокож пианист и белия му шофьор пред смятаните за фаворити филми "Рома" и "Роди се звезда".

В лентата има българска връзка – една от второстепенните роли се изпълнява от актьора Димитър Маринов. Филмът триумфира и на церемонията на наградите "Златен глобус".

За топ отличието на 30-ите награди на продуцентската гилдия се съревноваваха също "Черната пантера", "Черен в клана" ("BlacKkKlansman"), "Луди богати азиатци", "Бохемска рапсодия", "Вице" ("Vice"), "Фаворитката" и "Нито звук".

 Отличията на холивудските продуценти са смятани за солиден индикатор за победа в топ категорията на наградите "Оскар", присъждани от Академията за кинематографично изкуство и наука. Досега изборът на гилдията и киноакадемията е съвпадал в 20 от 29 случая, в това число и миналата година, когато и двете организации отличиха като най-добър филм "Формата на водата", отбелязва БТА.