Министерството на здравеопазването (МЗ) препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване до Кипър, Испания и Русия.

Препоръката е заради усложнената епидемиологична обстановка и нарастващия брой положителни случаи на COVID-19 в тези страни.

Миналата седмица здравните власти предложиха въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, касаещи лицата, които пристигат на у нас от тези държави.

Заради увеличението на заразените с COVID-19 миналата седмица Кипър отново попадна в червената зона на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Здравните власти информират, че 84% от новите случаи през последната седмица са на хора под 40-годишна възраст, а мнозинството от заразените не са ваксинирани.

В испанската област Каталуния властите решиха във вторник отново да въведат мерки за борба с разпространението на коронавируса заради увеличение на броя на заразените с коронавирус.

Повечето новозаразени са млади хора. Дискотеките и други нощни увеселителни заведения на закрито в Каталуния ще преустановят работа в края на тази седмица. За участие в събития на открито, на които има повече от 500 души, ще се изисква отрицателен PCR или доказателство за поставена ваксина срещу COVID-19.

Броят на заразените с коронавирус в Русия бързо се увеличава. Във вторник в страната е регистриран и рекорден брой смъртни случаи  за едно денонощие - 737. Въпреки това Кремъл заяви, че засега няма планове за въвеждане на нова карантина.

Европейският съюз предложи на руското здравно министерство да бъде обсъдена възможността за взаимно признаване на COVID сертификатите, включващи и данни за ваксинацията.