Върховният съд на Испания осъди на затвор девет каталунски сепаратисти заради участието им в референдума за независимост на областта, иницииран през 2017г.

Признатите за виновни ще излежат присъди между 9 и 13 години, пише Би Би Си. Трима други бяха признати за виновни за гражданско неподчинение. Те не получиха затвор. Всичките 12 политици и активисти отрекоха обвиненията.

Снимка: Reuters

Привърженици на сепаратизма в Каталуния планираха масово гражданско неподчинение преди съдът да се произнесе. 

Обвинението търсеше присъда до 25 г. за бившия вицепредседател на Женералитата - Ориол Жункерас. Той е обвинен в противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства. В крайна сметка той получи 13 г. зад решетки. 

В писмо до неговите привърженици Жункерас написа, че ще сепаратистите ще се завърнат "още по-силни".

Борбата за автономност на най-богатата испанска област – Каталуния доведе до една от тежките кризи, през които страната е преминавала за последните 40 г.

Снимка: Reuters

На 1 октомври 2017 беше иницииран референдум за независимост, който Конституционалният съд на страната обяви за незаконен.

90% от гласувалите пожелаха Каталуния да се отдели от Испания. Въпреки това избирателната активност беше само 43%. След това сепаратистите в каталунския парламент обявиха независимост на 27 октомври.

Снимка: Reuters

Решението предизвика гнева на Мадрид. Управляващите разпуснаха регионалния парламент, като така бяха свикани предсрочни местни избори на 21 декември 2017г.

Националистическите партии спечелиха вота.