Спад на случаите на COVID-19  в Гърция, като намаляват и хоспитализираните, експерти прогнозират пък деескалация в следващите седмици.

Средната честота на новозаразените с коронавирус в Гърция е спаднала до 620 през миналата седмица от 985 през предходната седмица и 1500 в края на май.

Броят на интубираните пациенти също е намалял със 150 на седмица, а приеманията в болници са спаднали до 739 от 1433 през последната седмица на май, показват официални данни, цитирани от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

„Намираме се в постоянна деескалация на третата вълна. Очакваме по-нататъшна деескалация през следващите седмици благодарение на разширяването на ваксинациите в комбинация с протоколи за безопасност“, каза епидемиологът от Атинския университет Димитриос Параскевис.

Специалистът изчислява, че понастоящем броят на интубираните пациенти с COVID-19 ще падне под 200 до края на месеца, като смъртните случаи ще се понижат до едноцифрени числа и новите инфекции ще бъдат наполовина по-малко от сегашните.

Въпреки това, той предупреждава, че през есента не трябва да се изключва четвърта вълна, задвижвана от по-трансмисивни и устойчиви щамове на новия коронавирус.

„Това ще засяга предимно неваксинирани хора, макар че ще зависи и от разпространението на вариантите и способността им да заразяват хора, които вече имат имунитет“, казва той.

Предупреждението му отразява доклада за оценка на риска от миналата седмица от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), който съветва властите, че „решенията за облекчаване на мерките трябва да бъдат силно чувствителни към местния контекст и да включват съображения относно текущата вирусна циркулация, разпространението на предизвикващи опасения варианти и ваксинационния статус."

Използвани са материали на "Фокус"