Растеж бележи сферата на генетичните тестове за диагностициране и оценка на рисковете от заболявания в Китай. Чрез анализ на клетки, кръв или други телесни течности, техниката определя наличието на конкретни гени, които могат да предизвикат заболявания.

Синдромът на Даун е едно от заболяванията, които изследването може да установи още преди раждането. Това е генетично състояние, което предизвика забавяне във физическото и интелектуалното развитие.

И към момента има методи за генетично изследване на плода като аминоцентезата, който представлява взимане на околоплодна течност от сака, в който се намира бебето през бременността. Това е по-прецизна, но и инвазивна процедура, която носи риск от аборт или други усложнения.

Според директора на център по пренатална диагностика в Китай, генетичните тестове са се превърнали в избор за по-голямата част от бъдещите майки. „Повече от 1000 бъдещи майки се подлагат на неинвазивни генетични тестове всеки месец.”, разказва пред „Ройтерс” Денг Югинг.

Друга сфера за тестване е терапия на онкологични заболявания, която използва лекарства или други вещества, за да може по-прецизно да идентифицира злокачествени клетки и да ги атакува.

„Можем да използваме насочената лекарствена терапия, като в много случаи това позволява на пациентите да имат преживяемост между 2 и 3 пъти по-дълга от тези, лекуващи се с химиотерапия. Значително се подобрява и качеството им на живот.”, коментира директор на онкологично отделение.

Смята се, че случаите на онкологични заболявания по света ще нарастват. От 14 милиона през 2012 г., се очаква те да достигнат до 19 милиона до 2025 г. Според анализатори това ще доведе до по-широко прилагане на генетичните методи на тестване и терапия.