Най-модерният американски ядрен бомбардировач – B2, вече е в базата „Феърфорд“ във Великобритания. Самолетът използва стелт технологията и може да транспортира до 16 атомни бомби B83. Термоядрените глави са 75 пъти по-мощни от бомбата, пусната над Хирошима през 1945 г.

Освен B2, във Великобритания са разположени и другите два стратегически бомбардировача на Съединените щати – B1 и B52.

Това е първият път в историята, в който Вашингтон разполага и трите си вида стратегически бомбардировачи в Европа. Причината са маневри на НАТО – те ще участват в съвместните учения БАЛТОПС и „Сейбърстрайк“.

Има ли обаче скрит сигнал за присъствието им в Европа?

Идването на американските бомбардировачи не трябва да се тълкува като нещо извънредно. Тренировъчните мисии на Алианса са предвидени отдавна и разполагането на самолетите не е изненада, пояснява генералът от резерва Съби Събев.

Снимка: bTV

„Но това е сигнал от страна на САЩ и НАТО, политически сигнал, а и по военна линия, че НАТО и САЩ приемат изключително сериозно въпроса за възпирането и отбраната на всички членове от Алианса. Особено източноевропейските страни, които изпитват известна заплаха от страна на Русия“, коментира той.

Русия обаче гледа с други очи на действията на НАТО. В серия от интервюта пред режисьора Оливър Стоун руският президент Владимир Путин критикува политиката на Съединените щати в Алианса. Премиерата на филма е тази нощ.

„Днес НАТО е само инструмент за външна политика на Съединените щати. Там няма съюзници, има само васали. Веднъж станала членка на НАТО, една страна трудно може да се противопостави на натиск от Съединените щати. И изведнъж в тази държава може да се появи всякакво оръжие. И ние какво трябва да направим?! В такъв случай сме длъжни да вземем контрамерки“, казва Путин.  

След като приключи учението бомбардировачите ще се върнат обратно американските си бази.