САЩ и Израел напускат ЮНЕСКО. Според двете страни, Организацията на ООН за наука, култура и образование е прекалено политизирана и е "анти-израелска".

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази съжаление от решението на двете страни и го определи като загуба както за организацията, така и за САЩ.

"Във време, когато обществата по света са разкъсвани от конфликти, буди дълбоко съжаление, че САЩ и Израел се оттеглят от агенцията на ООН, която промотира образованието и мира и защитава култура, която е обект на атаки," се казва в изявлението на Бокова.

Решението на Вашингтон, които осигуряват над една пета или повече от 80 милиона долара годишно в бюджета на ЮНЕСКО, оставя тежко наследството на приемника на Ирина Бокова.

Нейният мандат изтича тази есен, а за поста се борят кандидати от три страни. След първите три кръга на гласуване бившият външен министър на Катар има подкрепата на 22 членове на Изпълнителното бюро, а претендентките от Египет и от Франция получават по 18 гласа. За да бъде избран, новият генерален директор трябва да поучи 30 гласа.

ДА ПРИПОМНИМ:

Решението на САЩ и Израел идва след серия действия на ЮНЕСКО, които подразниха двете страни.

През 2011 г. Вашингтон спира финансирането за агенцията в знак на протест срещу решението й да да даде пълноправно членство на палестинците.

През 2016 г. Израел прекратява сътрудничеството с агенцията след приетата от нея резолюция, която не отбелязва израелската връзка с Храмовия хълм в Ерусалим. В документа неколкократно се споменава арабското наименование Харам ал-Шариф на хълма, който е сред най-големите еврейски светини. Резолюцията също така критикува израелските действия в Ерусалим и в окупирания Западен бряг на р. Йордан.

По-рано тази година премиерът на Израел Бенямин Нетаняху осъди решението на ЮНЕСКО да включи Стария град в Хеброн на Западния бряг в списъка на световното културно наследство. По думите му агенцията е пренебрегнала еврейската връзка със свещеното място, където се намира и древна юдейска крипта.

 ОЩЕ МАЛКО ИСТОРИЯ

  • Ноември 1945 г. 37 държави основават ЮНЕСКО с цел "да допринася за мира и сигурността, като стимулира сътрудничество между държавите чрез образование, наука и култура";
  • 1974 г. САЩ спират средствата за агенцията заради решението й да признае Организацията за освобождение на Палестина (ООП), но по-късно възобновява финансирането;
  • 1984 г. президентът Роналд Рейгън изтегля САЩ от ЮНЕСКО, като заявява, че тя е политически ляво ориентирана и финансово безотговорна;
  • 1985 г. Великобритания напуска ЮНЕСКО, но отново се присъединява през 1997 г.;
  • 2003 г. САЩ възобновяват членството си в агенцията при президента Дж. Буш
  • 2011 г. САЩ спират финансирането на ЮНЕСКО в знак на протест срещу приемането на палестинците;
  • 2017 г. САЩ и Израел обявяват, че напускат ЮНЕСКО