Броенето на гласовете за Сената на САЩ продължава. Докато анализаторите определят тези избори за едни от най-значимите от години насам, отправяме поглед към годините на политическите лидери.

79-годишният президент на страната Джо Байдън, представител на Демократическата партия, е най-възрастният сред тях. Основният му съперник - републиканецът Доналд Тръмп, пък е на 76 години.

"Бейби бумъри" vs. "Милениали"

В Конгреса на САЩ средната възраст е най-високата от две десетилетия. "Бейби бумърите" – родените между 1946 и 1964 г., доминират, а "милениалите" – родените между 1980 и 1995 г., представляват едва 6%.

Според някои анализатори липсата на млади хора в американската политика е оказала дълбоко въздействие върху демокрацията на САЩ. В това стои невъзможността за напредък по въпроси, които вълнуват по-младото население - като насилието и изменението на климата.

Междинните избори през ноември ще променят състава на законодателната власт, но много от най-старите ѝ лица ще останат, посочват експерти, цитирани в анализ на Би Би Си.

Възрастовите изисквания пречат 

Законодателите на САЩ с най-дълъг стаж обикновено са първи на опашката за ръководни постове и назначения в комитети. Разпознаваемостта и събраният вече опит им гарантират по-лесното преизбиране. Допълнително има и възрастови изисквания. За да се присъедините към Камарата на представителите, е необходимо да сте поне на 25 години, а за да влезете в долната камара на Конгреса - на 30 години.

Междувременно младите кандидати са изправени пред финансови бариери – като търсенето на офис с по-малко ресурси, разполагане с по-малко средства и други пречки като разходи за гледане на деца или студентски дълг.

Доналд Тръмп
Снимка: Ройтерс

Първи представител на "поколението Z" влиза в в долната камара на Конгреса

По-рано днес стана ясно, че 25-годишният демократ Максуел Алехандро Фрост е първият представител на "поколението Z" (родените от 1996 до 2009 г.) в долната камара на Конгреса на САЩ. Той победи съперника си републиканец Калвин Уимбиш в битката във Флорида за място в Камарата на представителите.

Максуел Фрост
Снимка: Ройтерс

0,23% са хората под 30 години в нея, а в Сената такива няма, показва проучване на Интерпарламентарния съюз (IPU).

Докато средната възраст на политическите представители на Сената на САЩ е 64 години, на Сената на Канада - близо 66, на Камарата на общините на Великобритания - 70, то на другия полюс, сред страните с най-млади политици, са Армения, Нидерландия, Италия, Белгия, Сърбия и Норвегия.

20-годишната Марен Грьоте - най-младият политик в историята на Норвегия

През 2021 г. 20-годишната Марен Грьоте стана най-младият политик в историята на Норвегия. Тя е една от 23-мата представители на възраст под 30 години в парламента.

Средната възраст в Стортингет (норвежкото народно събрание) е 46 и остава такава от края на 90-те години на миналия век, тъй като въпреки че рекорден брой млади хора се присъединяват, те също работят по-дълго. Най-възрастният депутат там е на 77.

„Изключително важно е парламентите да приличат на страните, които представляват. Наличието на перспективи за младите хора води до по-добри политики“, коментира пред Би Би Си Джони Ланг от IPU, който събира глобалните данни.

Марен Грьоте описва себе си като "обикновен млад норвежец", който обича както купоните с приятели, така и разходките в планината. Признава обаче, че откакто е влязла в парламента, време за това почти няма.

20-годишната жена вярва, че присъствието на толкова млади политици в Стортингета носи много предимства. "Ние младите също имаме житейски опит, но сформиран по друг начин“, казва тя.

Избирателната система е една от причините Норвегия да е сред страните с най-млад парламент в света, смята Рагнхилд Луиз Муриас, професор по политически науки в университета в Берген.

Там в един и същи район могат да бъдат избрани няколко души от една и съща партия.

„Това означава, че по-възрастен и популярен мъж може да бъде най-добрият кандидат, но нетолкова известни млади жени също могат да бъдат номинирани за следващите позиции и да бъдат избрани“, казва  Муриас.

Във Франция, в Обединеното кралство и САЩ победителят взема всичко. Затова партиите смятат, че не могат да си позволят да оглавяват листите с млади и неопитни кандидати.

 

Графика: IPU

4,6% от българските депутати са на или под 30 години

Проучването на IPU не показва средната възраст на депутатите на парламента в България към момента. Но има друга статистика. Неговият председател (Вежди Рашидов) е роден през 1951 г. и е на 70. От 240 народни представители 124 са на възраст 45 или по-млади, останалите 116 са над или на 46 години.

4,6% пък от нашите депутати са на 30 или под 30 години. Най-много са депутатите между 31 и 40 години. Те са 67.

В статистиката на IPU за българския парламент стоят и някои неточности. Като най-възрастен депутат в него е посочена Мика Зайкова, а като най-млад Сашо Савов. И двамата обаче не присъстват в състава на последното народно събрание.