На 17 април, събота, принц Филип (1921-2021) ще бъде погребан в параклиса „Сейнт Джордж“, в замъка Уиндзор. Ковчегът ще бъде положен в една от гробниците на параклиса, като е почти 100% сигурно, че след време ще бъде преместен в гробницата на крал Джордж VI (в същия параклис), за да бъде до съпругата си Елизабет Втора, когато тя го последва в небесния му път.

В гробницата на Джордж VI е погребана и сестрата на Елизабет – принцеса Маргарет, която почина през 2002 г. Там са останките и на кралицата майка, която се спомина на 101 години, само седем седмици след дъщеря си Маргарет. Джордж VI умира едва 56-годишен от коронарна тромбоза. Това е и причината Елизабет Втора да се качи на престола толкова рано.

Снимка: Getty Images

Гробницата на Джордж VI и съпругата му е покрита с черна каменна плоча, на която със златисти букви са изписани имената им и годините на раждане и смърт.

Принцеса Маргарет бе кремирана по нейно собствено желание. Тя бе погребана в параклиса „Сейнт Джордж“, като след смъртта на майка й бе преместена в семейната гробница, за да бъде до родителите си.

Тук са погребани също кралете Джордж III, Джордж IV и Уилям IV.

Снимка: Getty Images

Заради пандемията на погребението на принц Филип ще присъстват едва 30 души вместо планираните за такива случаи 800.

По волята на принца в церемонията ще участват представители на кралските военноморски сили. По време на Втората световна война Филип служи именно във ВМС в Индийския океан, както и в Средиземно море. На 21 години той става един от най-младите лейтенанти в кралските ВМС.

Снимка: Getty Images

Херцогът на Единбург напуска армията на 6 февруари 1952 г., когато Елизабет Втора се качва на престола, за да се отдаде напълно на задълженията си като съпруг на кралицата.

Ковчегът на Филип ще бъде транспортиран до параклиса с любимия на принца Land Rover Defender TD5, модифициран по негово желание.

Церемонията в събота можете да проследите на живо по bTV.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!