38 кошмарни минути преживяха вчера жителите на Хаваите, след като бяха стреснати от грешна тревога за ракетно нападение. По-късно предупреждението беше отменено, а губернаторът на щата разясни, че грешката е станала при предаване на дежурството – тогава е бил натиснат грешен бутон.

Опасността е била приета напълно сериозно, тъй като само преди няколко месеца Северна Корея заплаши американския щат с ракетно нападение.

Снимка: Reuters

Хаваите са разположени в Тихия океан и попадат в обсега на балистичните ракети, които режимът на Ким Чен-ун в Пхенян твърди, че притежава.

Разстоянието от Пхенян до Хонолулу по права линия е 7400 километра.

С какво може Северна Корея да удари Хаваите? С междуконтиненталната балистична ракета „Хвасон 14“.

Тя е тествана успешно от Северна Корея вече два пъти. Според разузнавателните данни на ЦРУ и Южна Корея, „Хвасон-14“ е реална заплаха. Знае се, че обсегът на ракетата покрива разстояние от 10 хил. километра – обсег, който не достига до САЩ, но може да порази Гуам, Хаваите и други американски територии и военни бази.

Според американските медии, ако такава ракета бъде изстреляна от КНДР в посока Хаваите ще ѝ трябват 20 минути, за да порази крайната си цел. Това означава, че населението на Хавайските острови разполага с около 15 минути да потърси убежище в скривалище.

Хаваите имат система за известяване на населението за нападение с ракети още от 80-те години – периода на Студената война между Съветския съюз и Запада.