Стотици терористи от групировката "Ислямска държава" не могат да се бият заради избухнала сред тях епидемия от смъртоносната болест лайшманиоза, пише днес турският вестник "Миллиет".

След като превзеха сирийския град Рака, бойците попаднаха в капана на убийствена болест. Заразата се разпространява особено интензивно в контролираните от "Ислямска държава" райони, а там след кървавите набези няма лекари специалисти.

Отделна част от армията на джихадистите пък отказва медицински услуги поради религиозни съображения. Публичните екзекуции, хаосът и замърсяването, причинени от бунтовниците в тези райони, сега се връщат при тях като болест на организацията.

В публикацията са цитирани и британските вестници Daily Mirror и Sun, според които прекомерното разпространяване на болестта няма да се ограничи само сред бойците, но вече представлява голяма опасност за местните жители.

Турският всекидневник посочва, че причинители на ужасното кожно заболяване, което уврежда тотално и вътрешните органи, са ориенталски бръмбар, пясъчна муха и други хапещи насекоми.

Опасността наистина е много голяма, тъй като липсват не само лекари, но и медикаменти, а мизерията и гладът са добра основа за тласъка на епидемията.

Болестта унищожава и броя на червените кръвни телца, което прави бойците на "Ислямска държава" напълно неспособни да безчинстват, отбелязва изданието.