Заради топенето на ледовете: Полярните мечки са изправени пред по-висок риск от заболявания

„Нещата в Арктика наистина се променят“, обяснява един от авторите на изследването, д-р Карин Роде

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  15:08 ч. 24.10.2024 г.
 

Със затоплянето на Арктика полярните мечки са изправени пред все по-голям риск от заразяване с вируси, бактерии и паразити, с които е било по-малко вероятно да се сблъскат само преди 30 години. Това показват данни от изследване, публикувано в научното списание PLOS One, цитирано от Би Би Си.  

В проучването, което дава сведения за това как болестите по белите мечки могат да бъдат свързани с топенето на ледовете, учените изследват кръвни проби от мечки в Чукотско море - между Аляска и Русия.

Те анализират проби от периода между 1987 и 1994 г., след което събират и изследват проби три десетилетия по-късно - между 2008 и 2017 г.

Изследователите установяват, че повечето от последните кръвни проби показват, че мечките са били заразени с един от пет вируса, бактерии или паразити.

Изследователите правят тестове за общо пет различни патогена - вируси, бактерии или паразити, които се свързват предимно със сухоземни животни, но са открити и при морски видове, включително и такива, които белите мечки ловуват.

 

Петте патогена са два паразита, които причиняват токсоплазмоза и неоспороза, два вида бактерии, които причиняват заешка треска и бруцелоза, и вирусът, който причинява кучешка тения.

„Мечките като цяло са доста устойчиви на болести. Обикновено не е известно това да влияе на популацията им, но изследванията подчертават, че нещата в Арктика наистина се променят“, обяснява биологът д-р Карин Роде пред Би Би Си.

В САЩ белите мечки са класифицирани като застрашен вид. Според учените най-голямата заплаха за тяхното бъдеще е продължаващата загуба на местообитанията им - морският лед, който те използват като платформа, от която се нахвърлят върху морската си плячка.

Припомняме, че при предишни проучвания, изследователи използваха специални нашийници, с които проследиха движението на белите мечки. Така установиха, че животните прекарват все по-голяма част от времето си на сушата.  

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK