Против бившия изпълняващ длъжността директор на Сръбската енергийна компания (ЕПС) Милорад Гърчич са повдигнати обвинения за злоупотреба с правомощия, която е довела до щети за над 500 млн. евро и застрашаване на националната сигурност, предаде БТА, като цитира местния интернет портал "Нова".

В документа, до който изданието е имало достъп пише, че Гърчич е измамил президента на Сърбия, правителството и надлежното министерство, които информирал, че Енергийната компания е готова за зимния сезон.

В сигнала до прокуратурата, внесен според портала от сръбския вицепремиер Зорана Михайлович, пише, че Гърчич е "застрашил енергетиката, а с това и държавната сигурност на Сърбия и е причинил щети за над 500 милиона евро, с което е поставил в опасност държавния бюджет, което ще се отрази на следващите месеци".

През декември над 55 000 домакинства останаха без ток в Сърбия, като причина за това бе посочен мокрият сняг. Според експертите обаче кризата се дължи на некомпетентността на властите, на нискокачествените въглища и недостига на гориво.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!