Испания налага драстични енергийни ограничения, заради намалените доставки на руски газ за Европа. Ще се следи температурата в хотели и ресторанти, а светлините на витрините ще загасват в 22 часа.

Снимка: bTV

Ограниченията влизат в сила от 10 август и ще са валидни до ноември следващата година. Ресторантьори, хотелиери и търговци четат задълбочено 80-те страници от указа, тъй като предвидените глоби за нарушения са главозамайващи - до 60 000 евро за незначителни нарушения и до 6 милиона евро за тежки нарушения.

Светлини по витрините след 22 часа ще има отново едва по Коледа. Осветени остават и сградите и обектите, които са национални паметници.

Снимка: bTV

Въпреки трудно поносимите жеги в Испания това лято, климатиците вече няма да могат да изстудяват под 27 градуса. Отоплението през зимата пък не може да надвишава 19 градуса. И за да няма спорове около температурата, указът постановява инсталирането на термометри.

"Институтът за изследване и енергоспестяване изчислява, че един градус по-малко в термометъра, ще ни спести 7 процента от консумацията на енергия. Една компания, която притежава 90 хотела и 100 ресторанта и прилага тази мярка, би спестила 1 милион евро за година”, заяви Тереса Рибера, енергиен министър на Испания.

Снимка: bTV

Засегнати са всички административни сгради, търговски обекти, общите помещения на хотелите, ресторантите, кината, гарите. Изключения има само за болници, учебни заведения, спортни зали, фризьорски салони. Мерките са пожелателни и за частните домакинства.

Заетите в обществения сектор вече ще работят от домовете си 3 дни в седмицата и само 2 дни ще присъстват физически в офиса.

Тук в Барселона за момента не се оспорват ограничителните мерки. За сметка на това Мадрид не желае да отблъсква туристи с тъмни витрини и се готви да обжалва указа. Докато стане ясно кой ще надделее, премиерът Педро Санчес предложи поне вратовръзките да не са задължителни в тези жеги.