Китай няма да участва на световната мирна конференция в Швейцария, защото не приема Русия да не участва.

Президентът Путин още преди няколко дни заяви, че Русия е готова да седне на масата за преговори, но при запазване на границите по сегашната фронтова линия. Това е неприемливо както за Киев, така и за западните страни.

„Договореностите за срещата все още далеч не отговарят на исканията на Китай и общите очаквания на международната общност, което затруднява Китай да вземе участие“, заяви на брифинг говорителката на китайското външно министерство Мао Нин.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров допусна, че Китай би могъл да организира мирна конференция, в която да участват и Русия, и Украйна.

Днес Кремъл заяви, че Москва е подкрепила отказа на Китай да участва в срещата на върха за мир в Украйна следващия месец в Швейцария, защото е безсмислено да се провежда такова събитие без участието на Русия, предаде Ройтерс.

Над 50 държави от цял свят ще участват в конференцията за мир в Берн.

Междувременно днес и Съединените щати одобриха използването на техни оръжия във войната на руска територия за самоотбрана, както и повечето партньори от НАТО.

„Украйна има право на самоотбрана, ние имаме право да помогнем на Украйна да отстоява правото си на самоотбрана и това не прави съюзниците от НАТО страна в конфликта“, каза главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.