ЕС предупреди Илон Мъск, че Туитър може да бъде обект на санкции съгласно бъдещ медиен закон след "тревожното отстраняване на няколко журналисти от платформата за съобщения". Това стана ясно от публикация на еврокомисарят по правосъдие и вътрешни работи Вера Йоурова в социалната мрежа.

"Новините за произволно отстраняване на журналисти от Туитър са обезпокоителни. Законът за цифровите услуги на ЕС изисква зачитане на свободата на медиите и основните права. Това е отразено и в нашия Закон за свободата на медиите", написа в Туитър еврокомисарят Вера Йоурова.

"Илон Мъск трябва да е наясно с това. Съществуват червени линии. И санкции, скоро", заплаши още тя.

БГНЕС припомня, че по-рано днес ръководството на социалната мрежа спря акаунтите на кореспондентите на CNN, The Washington Post, The Intercept и Mashable, както и на няколко независими журналисти.

Самият Мъск обясни в коментар към публикация на потребител в Туитър, че притежателите на забранените акаунти са публикували местоположението му в реално време и така “всъщност са давали координати за убийството, което е явно нарушение на правилата" на социалната мрежа.

„За „журналистите“ по отношение на разпространението на лични данни със злонамерени цели важат същите правила, както и за всички останали“, каза бизнесменът.