65% спад в печалбата на годишна база отчита британската банка HSBC в доклада си за първите 6 месеца на 2020 г., съобщават световните медии. Причината за спада е почти седемкратното увеличение в резервите за лоши кредити, съобщава компанията в данните си за второто тримесечие.

Други големи европейски банки, които бяха принудени да отделят резерви заради влошаващата се кредитна ситуация, са „Сантандер“, „Барклис“ и „Лойдс“. По-строги кредитни условия, които задължават банките да следят своето счетоводство и да заделят резерви за справяне с лошите кредити за осигуряване на стабилността на финансовия сектор, бяха въведени след финансова криза през 2008-2009 г.

Няколко са факторите, довели до по-ниските печалби и увеличението в неизплатените кредити, не само на HSBC, но и на други големи европейски банкови институции.

Коронавирусът

Коронавирусът предизвика хаос във всички сфери по света. Европейският банков сектор не остана незасегнат. Огромно количество хора останаха без работа или се трудят при условия, коренно различни от тези преди половин година. Това се отразява на възможностите им да обслужват кредитите си както като физически лица, така и като собственици на фирми.

Най-големите банки от Обединеното кралство, еврозоната и Швейцария се очаква да предвидят 23 млрд. евро резерви за второто тримесечие в допълнение на 25 млрд. евро през първото, според анализи на „Ситигруп“ .

„Първата четвъртина беше за това дали си издръжлив, а за някои – дали си способен да оцелееш. Втората четвъртина ще е дали можеш да демонстрираш адаптивност. Вече навлязохме във фазата „научени уроци“ от коронавируса“, коментира главният изпълнителен директор на швейцарската UBS Серхио Ермоти пред „Файненшъл таймс“.

Малко се оптимистичните икономисти, които предвиждат V-образна крива на възстановяването, т.е. бърз ръст след големия отрицателен шок от пандемията. Повечето очакват засилване на кризата в момента, когато правителствената помощ намалее през есента.

Предвиждат се до 800 милиарда евро загуби от заеми за европейските банки през следващите 3 години в случай на втора вълна на вируса. Това коментира консултантската компания „Оливър Уайман“ пред британската медия.

Затова и изследванията за работеща ваксина е ключов процес, който банките следят.

Брекзит

Неясните условия по напускането на Великобритания на Европейския съюз също са препятствие пред банките. Това е още един аспект на геополитическата ситуация, с която те трябва да се справят, адаптирайки се ефективно към променящите се условия.  

Ефектът „Брекзит“ се прояви в движението на акциите на банките на Острова в сравнение с тези на институциите в Европа. Акциите на „голямата четворка“ във Великобритания – HSBC, „Барклис“, „Лойдс“ и наскоро преименуваната „НатУест Груп“, се представят значително по-зле от европейските си конкуренти.

„Лойдс“ и „НатУест“ имат най-голям дял на експонации към британски клиенти и пазарната им стойност в момента не е далеч от тази по време на финансовата криза – показателно за влиянието на Брекзит върху банковия сектор.

Отношенията между САЩ и Китай

Въпреки че e със седалище в Лондон, HSBC оперира основно в Азия. В последните 5 години тя намалява инвестициите си в САЩ и Европа за сметка на Китай. На този фон, обтегнатите отношения между Вашингтон и Пекин се отразяват негативно на банковия сектор, защото намаляват сигурността на инвеститорите.

Наскоро Китай въведе спорния Закон за националната сигурност в Хонконг. Президентът Тръмп обаче отвърна с указ, с който заплаши със санкции правителствени отговорни лица на азиатските държави. HSBC подкрепи действията на САЩ като така наруши дългогодишната си неутрална политическа позиция.