Границите на повечето европейски държави са затворени за трети страни. Това прави срещите между германеца Флориан Мелер  и приятелката му от Бразилия Рената напълно невъзможни. В подобно положение са хиляди двойки, чиято любов от месеци е единствено виртуална.

„Провеждаме видеоразговори всеки ден. Но това са само виртуални срещи – не можем да се прегърнем, не можем да се целунем, не можем да изпием едно кафе заедно“, оплаква се 41-годишният Мелер пред „Ройтерс“ от дома си във Франкфурт.

Снимка: Reuters

Той и Рената се запознават в интернет преди година. Посещава я е в Бразилия веднъж, а тя идва да го види в Германия два пъти и дори има всички нужни документи, за да се премести да живее при него.

„Последният път, когато се видяхме, беше на 27 януари. Сбогувахме се на летището във Франкфурт и даже имах самолетен билет, за да я посетя на 20 март. Приятелката ми е от Бразилия и не сме се виждали от 6 месеца“, разказва мъжът.

Снимка: Reuters

Проблемът с разделените двойки, които нямат брак помежду си, е сериозен и в ред други държави. Австрия, Норвегия и Дания вече приеха и интегрираха идеята за т. нар. „любовни визи“, които изключват притежателите си от забраната за пътуване между страните.

Мелер и Асоциацията на семействата от две националности искат идеята да бъде реализирана и в Германия.

Снимка: Reuters

В понеделник, обаче, вътрешният министър Хорст Зеехофер, заяви, че предпочита да се вземе колективно решение от всички държави в ЕС, а не да се действа на национално ниво. Като причина посочи факта, че Германия пое щафетата за Европейско председателство миналия месец.

Самата Рената казва пред "Ройтерс", че се чувства дискриминирана и че е напълно готова да се подложи на тестове и карантина, за да бъде при своя любим.