Мъж, заподозрян в заговор за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, беше обвинен в престъпления с оръжие на федерално ниво, съобщи БГНЕС.

Рут е беше арестуван, след като агент на Сикрет сървис на САЩ от охраната на президента видял нещо, което изглеждало като цев на пушка, насочена от линията на дърветата в периметъра на международното голф игрище на Тръмп, според наказателното дело, подадено от специален агент на ФБР.

„Агентът стреля със служебното си оръжие по посока на пушката“, се казва в жалбата.

Тръмп, който беше леко ранен при опит за покушение на 13 юли по време на предизборен митинг в Пенсилвания, се е намирал на няколкостотин метра, когато е възникнала стрелбата на голф игрището, и е останал невредим.

Мъж, идентифициран по-късно като Рут, е бил видян от свидетел да бяга от района със спортно превозно средство Нисан с висока скорост, се казва в жалбата.

Малко след това Рут е арестуван от местната полиция и е отговорил положително, когато е бил попитан дали знае защо е спрян, се казва в жалбата.

 

Според жалбата от линията на дърветата са намерени „заредена пушка тип SKS, калибър 7,62x39 с оптически прицел, цифров фотоапарат, раница и черна найлонова торба с храна.

При първоначалното си явяване в съда 58-годишният Райън Уесли Рут беше обвинен в притежание на огнестрелно оръжие като осъждан престъпник и притежание на огнестрелно оръжие със заличен сериен номер. По време на краткото съдебно изслушване пред съдия Райън Маккейб от Южния окръг на Флорида Рут изглеждаше спокоен, като на няколко въпроса отговори с тих глас „да“.

Според американските медии изслушването за освобождаване под гаранция е насрочено за 23 септември, а предявяването на обвинение по други потенциални обвинения - за 30 септември.

Съобщава се, че Рут е самостоятелно работещ строител от Хаваите, с досие от десетилетия.

Според американските медии той редовно е публикувал в социалните мрежи мнения за политика и актуални събития, включително критики към Тръмп.

Според наказателното обвинение през декември 2002 г. той е осъден в Северна Каролина за „притежание на оръжие за масово унищожение и смърт“.

През 2010 г. е осъден в Северна Каролина за няколко случая на притежание на крадени стоки, се казва в него.

За притежание на огнестрелно оръжие от осъден престъпник се предвижда максимално наказание от 15 години затвор. Притежаването на огнестрелно оръжие със заличен сериен номер носи максимална присъда от пет години.