Очаква се резултатите от вота да имат пряко влияние още тези дни в преговорите за най-високия пост в Европа -  председател на Комисията. Дясната ЕНП и социалистите взети заедно вече няма да разпологат с мнозинство в Европейския парламент и се оглеждат за съюзници. 

Блокът на либералите значително се разширява. Гласът на еколозите ще е по-чуваем в новия парламент, а националистите търсят кой до кого да седне в залата.

ЕНП остава водеща политическа сила, но все пак губи места. Затова веднага след обявяване на резултатите, тя предложи съюзи. 

„В бъдеще тези, които искат силен Европейски съюз, трябва да обединят силите си и това е поканата ми към социалистите, либералите и зелените.", заяви шпицен кандидатът на дясната партия Манфред Вебер  //БЕЛГИЯ
 
Сигурно е, че е и втората сила в парламента – Алианса на социалстите и демократите, също е отворена за коалиции, с изключение на такива с националистическите движения.  

„Ще покажем, че прогресивната и градивна политика на сътрудничество дава резултат, докато национализмът носи само страх и омраза.", заяви Франс Тимерманс.
 
Центристкият Алианс на либералите и демократите излиза стабилизиран от вота, особено след като към него се присъединява партията на френския президент.  Подкрепени от вота на хиляди млади европейци, убежденията на Зелените вече ще имат сериозна тежест при взимането на решения в Европа.
 
Не е известно още дали крайно десните движения могат да работят помежду си заедно или ще изберат различни групи.
 
Изборите приключиха, но едва сега започва нова голяма битка за бъдещото управление на Европа. Утре евролидерите ще обсъждат в Брюксел кандидатурите поста председател на ЕК. А победителите и победените могат да се окажат коренно различни спрямо резулатите от евровота.