Доналд Тръмп ще се превърне в първия президент на САЩ, който ще се изправи пред съда по наказателно дело. Това ще се случи в нюйоркски съд и ще предопредели съдбата на републиканеца – дали ще успее да се яви на предстоящите президентски избори през ноември, предаде Би Би Си.

Максималната присъда, която Тръмп може да получи, е 4 години затвор, ако бъде признат за виновен. Той е обвинен във фалшифициране на бизнес документацията си с цел да прикрие направено плащане – към Сторми Даниълс, бивша порнозвезда. Случаят е малко преди изборите през 2016 г. 

Процесът ще започне с подбор на съдебни заседатели и се очаква да продължи между 6 и 8 седмици, като ще бъде съсредоточен върху възстановяването на разходите, които Тръмп е направил към бившия си довереник – Майкъл Коен.  

Коен твърди, че му е било наредено да плати на Сторми Даниълс 130 000 долара, като по този начин си е купил мълчанието ѝ за предполагаемата афера с Тръмп. Според прокуратурата в Манхатън престъплението в случая е, че Тръмп неправомерно е отчел възстановяването на сумата на Коен като разходи за юридически услуги.

Бившият американски президент е обвинен в общо 34 престъпления за фалшифициране на бизнес документация. За да се стигне до присъда, всички 12 съдебни заседатели трябва да постигнат съгласие дали бившият американски президент е виновен или невинен по конкретно обвинение.

Той не се признава за виновен по нито едно от тях.

„Това е преследване като никое друго, атака срещу Америка, атака срещу политически опонент. Затова съм много горд, че съм тук“, каза Тръмп.

Очаква се по време на процеса в Манхатън да бъдат дадени показания от всички, които са в основата на делото, като Майкъл Коен, Сторми Даниълс и бившият адвокат на Тръмп, Руди Джулиани.

Бившият американски президент е почти сигурната номинация на републиканската партия за предстоящите президентски избори през есента. Според правните експерти дори осъден и в затвора, Тръмп отново може да стане президент.

Това е първото от общо четири наказателни дела срещу Тръмп, като останалите три не се очаква да започнат преди президентските избори.