В Ирак започна мащабна сухопътна операция за отвоюването на град Мосул от „Ислямска държава”. Градът е столицата на „Ислямска държава” в Ирак и именно завземането му от джихадистите през юли 2014 г. направи групировката известна като най-бруталната терористична организация.

В битката за Мосул са включени 54 000 иракски военни, 40 000 кюрдски бойци. Те са подкрепяни по въздуха от международната коалиция, начело със Съединените щати. Знае се, че в момента в града има около 5000 джихадисти на ИДИЛ.

В коалиционната операция под американско командване има и 5200 американски военнослужещи. Иракските военни казват, че ИДИЛ търпи тежки загуби от гледна точка на хора и военна техника.

Въздушните удари са извършени в Бартела, на 14 километра източно от Мосул.

Рано тази сутрин иракският премиер Хайдар ал Абади обяви началото на дълго подготвяната офанзива, смятана за една от най-големите военни операции след водената от Съединените щати инвазия, довела до свалянето на Саддам Хюсеин през 2003 г..

Кюрдска телевизия излъчи кадри, които показват силни експлозии източно от Мосул, където напредват кюрдите.

Борбата с "Ислямска държава" досега е прогонила от домовете им над 3 милиона иракчани.

Според неправителствените организации за бежанците, които работят в региона, още първите дни на офанзивата нови 200 000 бежанци могат да напуснат града. От завземането му от „Ислямска държава през 2014 г., населението в града е намаляло с един милион.

Анализаторите очакват тежки кръвопролития, които да продължат поне няколко седмици.

ООН изрази загриженост за съдбата на цивилните в града, които по данни на световната организация наброяват около 1,5 млн. души.

Зам.-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О’Брайън съобщи, че организацията е готова да предостави убежище на 60 хил. души.

Подготвени са хранителни продукти и медикаменти за местното население, строят се и нови лагери.