Битката за новите еврокомисари започна. В Брюксел неофициално се обсъждат кандидатурите на отделните страни-членки, а късно вечерта в сряда започва среща на върха на 28-те, на която се очаква да бъде посочен новият върховен представител за външна политика.

Около 19:00 часа започнаха консултациите между новия председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и представителите на държавите-членки. Целта на тази среща на върха е една - да започне официално номинирането на еврокомисари.

Кой ще е представителят на България засега не е ясно, въпреки че спекулациите по темата вървят с пълна сила. Сред спряганите имена са тези на Кристалина Георгиева, Кристиян Вигенин, Зинаида Златанова, Сергей Станишев.

Въпреки че при избора на Жан-Клод Юнкер левите и десните си подадоха ръка, за избора на български комисар разногласията сред българските евродепутатите остават. „Важно за нас е еврокомисарят да бъде силна фигура, позната в Брюксел, която обединява и е известна и затова заставаме зад Кристалина Георгиева”, коментира зам.-председателят на ЕНП Мария Габриел.

„Кандидатурата за български еврокомисар не бива да се партизира, да е единна и силна, за да има силно портфолио”, посочи Филиз Хюсменова от ДПС. „Чувам, че Орешарски носел тайно кандидатури в джоба си. Имаме добри кандидати - Кристалина, Надежда, Петър Стоянов, Калфин, само Станишев е лоша”, заяви лидерът на „България без цензура” Николай Бареков.

Европейските лидери вече обсъждат кой да замени върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън. Едно от най-обсъжданите и възможни имена беше това на Кристалина Георгиева. Правителството обаче закъснява с официалната номинация, смятат от Центъра за европейски изследвания. „Ако беше номинирало настоящия комисар Кристалина Георгиева, можеше да се надяваме да влезем в една надпревара, която щеше да доведе до едно по-добро разположение на кресло за България”, коментира Любов Панайотова от Центъра за европейски изследвания.

Сега въпросът е дали българските партии могат да постигнат консенсус и да излъчат обща кандидатура. „Едва ли ще се получи при положение, че всеки настоява и вижда в своите редици най-подходящия”, заяви Милко Багдасаров от БСП.

"Европейските социалисти искат постовете върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността и президент на Европейския съвет", заяви лидерът на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела.

Очаква се в сряда на Срещата на върха да стане и приблизително ясно на какъв ресор може да разчита България.

Мандатът на настоящата европейска комисия изтича на 31 октомври, а имената на новите комисари трябва да са ясни в края на август. Тяхното изслушване ще се проведе до средата на октомври.

На 1 ноември новото правителство на Европа трябва да встъпи в длъжност след тържествена церемония.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не очаква лидерите от ЕС да решат още днес разпределението на ключовите постове на започващата тази вечер среща на върха, предадоха световните агенции. „Напълно възможно е сега да се състои само първоначална дискусия и днес да не се вземат решения. Подкрепям идеята подробно да разясним оставащите открити въпроси. Не мисля, че това ще може да стане днес", каза Меркел.

Финландският премиер Александър Стуб заяви, че трябва да се намери подходящият баланс в пакета от назначения и че трябва да се вземат предвид политическите, половите и географските
фактори.

Шведският премиер Фредрик Рейнфелд обаче призова за бързо определяне на новия върховен представител на ЕС за външната политика. „Много важно е да имаме нов върховен представител възможно най-скоро, защото това е нужно за сглобяване на останалата част от мозайката", подчерта той.