Започна гласуването в Донецката и Луганската народни републики, които бяха признати от Русия непосредствено преди началото на войната, и в контролираните райони на Херсон и Запорожие, предава France24.

„Всички чакаме референдума за присъединяване към Руската федерация вече 8 години“, коментира Леонид Пасечник, лидер на ЛНР.

Референдумите ще се провеждат от 23 до 27 септември.

Очаква се референдумите да проправят пътя на Москва към анексирането на областите - подобно на Крим през 2014 година. Киев и западните съюзници  категорично заявиха, че няма да признаят териториите като руски. 

Референдумите, които са незаконни, се провеждат в самообявилите се Луганска и Донецка народни републики, както и в Запорожка и Херсонска области.

Четирите региона представляват. 15% от територията на Украйна.

Нито един от тях не е изцяло превзет от руската армия.  Само 60% от Донецка област е под руски контрол.

Гласуването се провежда в секции и по домовете. Съобщава се, че в повечето градове служителите на избирателните комисии обикалят, охранявани от врата на врата с мобилни урни. Хора, напуснали регионите заради окупацията, са срещу референдума.

В изявлението си при обявяването на военната мобилизация в Русия президентът Владимир Путин посочи, че ще бъдат използвани всички средства за защита на територията на федерацията, като в словото си спомена и ядрени оръжия.