В Ню Йорк е в ход разследването на обстоятелствата около убийството на двама полицаи в Бруклин.

От полицията обявиха, че мъжът е публикувал гневни постове в социалните мрежи, насочени срещу правителството и полицията.

Разследването установи по-рано, че афроамериканецът Исмаил Бринсли, който уби двамата полицаи в събота, същия ден е ранил своята приятелка. По-късно през деня от нейния акаунт в Instagram пуснал няколко публикации, в които е съобщил намерението си да убие полицай, след което излязъл да изпълни плановете си.

Той стреля срещу полицейски патрулен автомобил в Бруклин, след което се скри в близката станция на метрото и се самоуби.

Смята се, че убиецът е търсел възмездие за смъртта на чернокожите Ерик Гарнър и Майкъл Браун. Те бяха убити при различни инциденти от бели полицаи.

Президентът на САЩ Барак Обама се обади на началника на полицията на Ню Йорк Уилям Братън, за да изрази съболезнованията си за убийството на двама нюйоркски полицаи, предаде „Ройтерс”. Обама се обади от Хаваите, където е на почивка със семейството си.

Обама призова за спокойствие след убийството

„Президентът повтори призива си към американците да се откажат от насилието и думите, които нараняват, за да се обърнат към думите, които изцеляват - молитвата, търпеливия диалог и симпатията за приятелите и семействата на падналите”, се казва в изявление на Белия дом.

Комисар Братън е заяви, че има силни антиполицейски настроения, след като съдът отказа да повдигне обвинения срещу двама полицаи, отнели живота на невъоръжените афроамериканци Майкъл Браун във Фъргюсън и на Ерик Гарнър в Стейт Айланд, Ню Йорк.

Братън обаче подчерта, че не е ясно дали Бринсли изобщо е участвал в гражданските протести срещу тези инциденти и е необходимо разследване на мотивите му. Той заяви, че в случая няма връзка с терористична организация.

Преподобният Ал Шарптън, лидер на протестите, заяви че оплаква убийствата на полицаите. Той подчерта, че всички протести трябва да бъдат мирни, а използването на имената на Браун и Гарнър е осъдително и не помага да бъде получено правосъдие. Семейството на убития Браун също направи изявление срещу убийството на полицаи.