В Съединените щати започна процесът за убийството на Джордж Флойд.  Обвиняемият е бившият полицай Дерек Шовин, който постави коляното си на врата на Флойд, докато той крещеше: "Не мога да дишам".

Случаят предизвика протести срещу расизма по целия свят и глобално движение срещу полицейската жестокост спрямо цветнокожите. Ако бъде признат за виновен, Шовин може да получи до 40 години затвор. Присъдата се очаква в края на април или началото на май.

„Ще научите, че Дерек Шовин е бил напълно наясно, че Флойд е невъоръжен и не е заплашвал никого, че е бил с белезници и беззащитен. Ще научите какво се е случило през тези девет минути и 29 секунди, когато Дерек Шовин прилага тази прекомерна сила върху тялото на Джордж Флойд“, заяви Джери Блекуел – прокурор.

„Дерек Шовин е направил точно това, което е бил обучен да прави през 19-годишната си кариера. Използването на сила не е привлекателно, но е необходим компонент на полицията. Доказателствата ще покажат, че г-н Флойд е починал от сърдечна аритмия, настъпила в резултат на хипертония, исхемична болест, поглъщане на метамфетамин и фентанил“, каза Ерик Нелсън – адвокат на Дерек Шовин.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!