Начало на 80-ото издание на кинофестивала във Венеция. Червеният килим беше опънат, а във фестивалната надпревара ще участват 23 филма. От тях най-много са американските - 7, както и италианските - 6.

Всички филми са с изненадващи сюжети и звездни актьорски състави, казват организаторите. Сред тях има филми на Брадли Купър, Майкъл Ман, София Копола.

Общественото внимание преди фестивала приковаха филмите "Маестро" за композитора Леонард Бърнстейн, както и "Присила" за съпругата на Елвис Пресли. Друг дългоочакван биографичен филм е "Ферари", в който играят Адам Драйвър в ролята на италианския автомобилен производител Енцо Ферари и Пенелопе Крус като съпругата му.

Заради големите стачки на гилдията в Холивуд много от представителите на филмовата индустрия, включително и актьори, е възможно да не присъстват на фестивала.

Но далеч от каналите на Венеция, които са перфектни за картина, усещането за криза прониква във филмовия бизнес със стачки както на главните актьори в САЩ, така и на синдикатите на писатели, които спират голяма част от развлекателната индустрия.