Британците гласуват на предсрочни парламентарни избори. От резултата ще зависи колко твърда ще е позицията на Великобритания при преговорите с Брюксел за излизане от ЕС. 

Над 40 хиляди избирателни секции отвориха врати в 7 ч. сутринта местно време.

Близо 47 млн. души са регистрирани да гласуват. Има и пощенски вот. Повечето избирателни секции са в училища и читалища, но при предишни избори са били използвани пъбове, пералня и дори училищен автобус. Изборите са в работен ден, затова повечето хора гласуват преди или след работа.

На прага на преговорите за Брекзит премиерът Тереза Мей свика вота, за да се опита да увеличи броя на депутатите и влиянието си в парламента. Предсрочни избори с такава цел не са провеждани във Великобриатния от 1966 г. насам.

Три години преди предвиденото Тереза Мей свика избори, които да осигурят на страната стабилност в предстоящия развод с Европейския съюз.

„Основното предизвикателство пред нас е да договорим най-добрата сделка за Великобритания в Европа. Ето защо, повече от всякога, Великобритания се нуждае от силно и стабилно управление”, обяви Мей.
От опозицията също видяха добър шанс.

„Само Лейбъристите имаме план как Брекзит да работи за обикновените хора”, каза Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия.

”Някой ще има последната дума за финалната сделка на Брекзит. Може да са политиците, а може и да е народът. Вярвам, че трябва да е народът”, призова лидерът на Либерално-демократическата партия Тим Фарън.

За мнозинство в парламента са нужни 326 депутатски места. До момента консервативната партия имаше 330 депутати, а основната опозиция – лейбъристите – 229.

Според прогнозите на днешните избори консерваторите ще спечелят между 304 и 344 места, а лейбъристите – между 219 и 257. Така има възможност Тереза Мей да изгуби парламентарното си мнозинство и да въвлече страната във вътрешнополитическа нестабилност по време на преговорите за Брекзит.

Гласуването продължава до 10 часа вечерта местно време. Тогава ще започне броенето, след полунощ ще знаем как се подрежда политическият пъзел. Окончателните резултати се очакват утре следобед.