В Рим се надига вълна от недоволство срещу новото улично осветление. Само за ден кметството оборудва хиляди лампи с модерните LED крушки, но синкавата ярка светлина променя и облика на античната част на града.

Романтиката на Рим е под заплаха, оплакват се местни жители. Според кметството инвестицията от 50 милиона евро ще се изплати до две години от икономии на ток, а яркото осветление ще направи улиците по-безопасни. 

Подмяната на уличните лампи няма да засегне античните забележителности, тъй като тяхното осветление е специализирано. От градската управа припомнят, че негативни настроения у римляни е имало и през 80-те години, когато са били монтирани жълтеникавите крушки.

“Бях шокирана, защото промяната стана за ден. Новото осветление е силно, синкаво и уличките в стария град заприличаха повече на болнични коридори”, смята американката Моника Ларнър.

Собственикът на магазин Лука Кандоло обаче е доволен. „Аз съм повече от щастлив. Стана много по-светло и освен това пестим електроенергия. Крайно време беше”, коментира той.