Хиляди членове и симпатизанти на ислямистката партия „Джамаат-е-Ислами”, най-голямата в Бангладеш, се включиха в масови бунтове по улиците на района Саткхира в столицата Дака, щурмувайки полицаите с запалителни коктейли, тояги и ножове мачете, в отговор на което силите на реда са открили огън срещу тълпите. Това съобщава кореспондент на АФП от столицата на Бангладеш.

Партията призова към масови демонстрации, след осъждаенто на 90-години затвор на духовния лидер на движението, Гулам Азам, за военни престъпления, извършени по време на войната за независимост на Бангладеш от Пакистан през 1971 г.

Демонстрантите се нахвърлили върху полицай, докато силите на реда се опитвали да отворят централна пътна артерия, блокирана от паднали дървета. След като служителят бил нападнат с мачете, неговите колеги открили огън по протестиращите.

Съобщава са неустановен пострадали симпатизанти на „Джамаат” и най-малко деветима ранени полицаи.

В столицата Дака днес е обявена обща стачка и по-голямата част от офисите и магазините на работят. Основните пътни артерии на града за затворени за трафик, а полицейското присъствие е увеличено 4 пъти.